Twee jaar nadat burgemeester Jan van Zanen bekend maakte dat Den Haag op zoek zou gaan naar een plek voor een Srebrenica-monument, is er nog steeds geen locatie bekend. De Haagse wethouder en oud-Dutchbatter Anne Mulder herhaalde maandag in zijn toespraak tijdens de herdenking van de volkerenmoord op het Malieveld dat het monument in Den Haag er echt komt. Maar een locatie vertelde hij er niet bij.
Volgens de Haagse wethouder maakt Srebrenica deel uit van de geschiedenis van Nederland en moet er daarom een monument komen in Den Haag. "Een monument dat herinnert aan de ruim achtduizend slachtoffers die na de val van de enclave in koelen bloede en met voorbedachten rade zijn vermoord. En komende generaties politici en bestuurders er ook toe maant om in de toekomst humanitaire interventies zo op te zetten dat zij werkelijk kans van slagen hebben."
In zijn toespraak vertelde Mulder verder dat hij zich bewust is van de gevoeligheid van oud-Dutchbatters bij de herdenking. "Toch ben ik heel blij dat wij hier met u deze bijeenkomst mogen meemaken. Om samen met u, overlevenden en nabestaanden, om met elkaar de slachtoffers van de genocide te herdenken."
Tekst gaat door onder foto.
Joegoslaviëtribunaal
De herdenking was dit jaar extra bijzonder door de langverwachte excuses van de Nederlandse regering aan de nabestaanden van de genocide. Minister van Defensie Kajsa Ollongren deed dat in een toespraak tijdens de jaarlijkse herdenking in Bosnië en Herzegovina. De organisatie achter de Srebrenica-herdenking noemde de excuses "fantastisch".
De partij NIDA in de Haagse gemeenteraad stelde in 2020 voor om het Srebrenica-monument een plek te geven in de buurt van het voormalige Joegoslaviëtribunaal aan het Churchillplein. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdan zegde vorig jaar toe dat zijn gemeente mee zal betalen aan een monument in Den Haag.
Vorige maand bood premier Mark Rutte excuses aan aan de Dutchbat-veteranen voor hun missie die “gaandeweg onuitvoerbaar bleek”. “De wereld liet het op een verschrikkelijke manier afweten”, zei de premier. Minister Kajsa Ollongren zei vandaag dat nabestaanden van Srebrenica en de Dutchbat-veteranen “met één stem” werken aan de totstandkoning van een nationaal monument in Den Haag. Ook zij noemde daarbij nog geen locatie.
Door: ANP/Dagblad070